close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Kvíz 0.1

8. června 2014 v 11:47 | Renaiti
Ahojky,
někdo z vás mi psal, že by rád jako soutěž nějaký kvízek. A tak jsem si řekla, proč ne. Kvíz bude o Hunger Games, ale nebojte, nic těžkého by to být nemělo(snad). Vyplňovat můžete do příští neděle :)...

1) Podle jaké rostliny se jmenuje sestra Katniss?
a) Primule
b) Pentúnie
c) Parolinie

2) Kolikrát bylo Hurikánovo jméno v osudí?
a) 32x
b) 40x
c) 42x

3) Jak Hurikán přezdívá Katniss?
a) nijak, říká jí prostě Katniss
b) Katrys
c) Katys

4) Jaká slova přednášela Cetkiie při losování?
a) "Úspěšné hladové hry a kéž vás všechny vždy provází štěstí"
b) "Úspěšné hladové hry a kéž vás všachny vždy provází štěstěna"
c) "Úspěšné hladové hry a nechť vás všechny vždy provází štěstěna"

5) Od koho, podle knihy, dostala Katniss brož s reprodrozdem?
a) od starosty
b) od nikoho, našla ji
c) od Madge, dcery starosty

6) Kolik splátců bývá v aréně, pokud nejsou čtvrtohry?
a) 24
b) pokaždé jinak
c) 80

7) Kdo navrhoval kostýmy pro Katniss a Peetu?
a) Plutarch
b) Cinna
c) Cetkie

8) Dokončete větu, se kterou Cetkie sháněla sponzory: 'Když působíte na uhlí dost velkým tlakem, změní se...
a) v prach'
b) v perly'
c) v diamanty'

9) Jaké hodnocení dostala Katniss od tvůrců her při soukromém vystoupení?
a) 10
b) 11
c) 12

10) Kdo na Katniss čekal, když se vrátila z arény zpět do dvanáctého kraje?
a) Hurikán, sestra a matka
b) sestra a matka
c) matka, sestra, otec a Hurikán

Otázky jsem se snažila pokládat především z filmu, ale možná se objevila i nějaká otázka, na kterou najdete odpověď v knize, za což se omlouvám. Ale věřím, že to zvládnete, jste šikulky :). Budu ráda, pokud se vyjádříte, zda-li byste podobné knízy uvítali častěji...
Mějte se hezky
Vaše Renaiti
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nila Nila | Web | 8. června 2014 v 12:22

Jsem ráda,že ses zmohla na kvíz :-) strašně ráda bych se zapojila,ale o HG nevím nic :/

2 Ooomarie ♥ Ooomarie ♥ | Web | 8. června 2014 v 13:18

Když jsi napsala, že to bude lehké, řekla jsem si "Fajn, proč ne". Ale teď když na to koukám.... nemám páru o čem je řeč :D
Chtěla jsem se zúčastnit, ale HG znám jen od tebe a mé kámošky, takže z tohohle nevím asi nic :D

3 *Flek* *Flek* | E-mail | Web | 9. června 2014 v 13:28

1) Podle jaké rostliny se jmenuje sestra Katniss?
a) Primule

2) Kolikrát bylo Hurikánovo jméno v osudí?
b) 40x (tady si nejsem jistá :D)

3) Jak Hurikán přezdívá Katniss?
b) Katrys

4) Jaká slova přednášela Cetkiie při losování?
c) "Úspěšné hladové hry a nechť vás všechny vždy provází štěstěna"

5) Od koho, podle knihy, dostala Katniss brož s reprodrozdem?
c) od Madge, dcery starosty

6) Kolik splátců bývá v aréně, pokud nejsou čtvrtohry?
a) 24

7) Kdo navrhoval kostýmy pro Katniss a Peetu?
b) Cinna

8) Dokončete větu, se kterou Cetkie sháněla sponzory: 'Když působíte na uhlí dost velkým tlakem, změní se...
c) v diamanty'

9) Jaké hodnocení dostala Katniss od tvůrců her při soukromém vystoupení?
b) 11 (myslím :DD)

10) Kdo na Katniss čekal, když se vrátila z arény zpět do dvanáctého kraje?
a) Hurikán, sestra a matka

4 Kikina :D Kikina :D | 10. června 2014 v 18:10

Nevím jestli je vše dobře :)
1a)
2b)
3b)
4c)
5c)
6a)
7b)
8c)
9b)
10b)
Máš krásný,kecám,užasný blog :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama